Algemene informatie

Wat als je mantelzorger bent?

Jonge zorgers hebben iemand in hun familie die ziek is of een beperking heeft. Super vervelend voor dat familielid natuurlijk, maar voor de jonge zorger is het ook een hele last. Als jonge zorger kan je zelfs 24 uur per dag moeten zorgen voor jouw zieke familielid. Daardoor is er geen tijd voor hen om te chillen met vrienden. Echt stom, want zo raken jonge zorgers heel moe en hebben ze veel meer stress.

Jonge zorgers vinden het niet fijn om over hun situatie te praten. Ze zijn bang dat hun vrienden hen dan niet meer leuk vinden. Maar ze schamen zich vooral ook voor de thuissituatie. Maar vaak denken jongen zorgers ook dat ze hun ouders gewoon helpen met wat klusjes. Toch doen ze meer dan de meeste jongeren. Maar omdat de jonge zorgers hier niet over praten komen ze er ook niet zo snel achter. Wat dus echt vervelend is, want zo kunnen ze niet veel met vrienden doen.

De Nationale Jeugdraad heeft in 2011 onderzoek gedaan naar jonge mantelzorgers. 65% van de dingen die jonge zorgers doen, zijn dingen in het huishouden. Ze moeten bijvoorbeeld stofzuigen of de hond uitlaten. Dat is natuurlijk niet erg voor een keer, maar als het te vaak gebeurd is het natuurlijk echt niet chill.

Jonge zorgers kunnen het huiswerk vaak ook slecht combineren met de taken die zij moeten doen. Overdag zijn ze druk bezig met klusjes doen in het huis en ’s avonds moeten ze dan huiswerk maken. Daardoor heeft 37% van de jonge zorgers last van vermoeidheid. Piekeren, depressiviteit en niet lekker in je vel zitten komt ook vaak voor. Jonge zorgers moeten dus veel verschillende dingen combineren. Dat kan echt moeilijk zijn voor jongeren, omdat dit bij de meeste mensen van dezelfde leeftijd niet het geval is.

Impact bij jonge zorgers 

Als jonge zorger moet je vaak voor langere tijd zorgen voor een familielid. Dit kan negatieve gevolgen hebben; 

– Opgroei- en opvoedproblemen. Omdat jonge zorgers veel tijd kwijt zijn met het zorgen, hebben ze weinig tijd voor hunzelf. Ze moeten snel volwassen worden en hebben vet veel verantwoordelijkheid, daardoor kunnen ze ook niet echt meer kind zijn.

– Lichamelijke en emotionele klachten. Jonge zorgers zijn vaak super moe en vinden het lastig om op te letten tijdens de les. Ook hebben ze vaak mega veel stress.

– Meer behoefte aan zorg. Jonge zorgers hebben op latere leeftijd vaker gezondheidszorg nodig dan jongeren van hun leeftijd.

Deze impact wordt vergroot doordat jonge mantelzorgers niet gauw over hun zorgen praten. Vaak weten ze niet waar ze hiervoor terecht kunnen.

Meet Bobbi

Dit is Bobbi (18), ze zorgt samen met haar zus voor haar blinde moeder. Ze helpt veel in het huishouden, maar kan deze taken wel goed combineren met haar eigen sociale leven. Bekijk hieronder het interview om Bobbi haar verhaal te horen.

Interview #helpenofzorgen?