Helpen of zorgen?

Campagne

Een keer de hond uitlaten, helpen met boodschappen doen of stofzuigen zal voor de meeste jongeren geen probleem zijn. Je ouders helpen met het huishouden is geen probleem zolang het niet al te vaak voorkomt. Want jongeren willen natuurlijk ook graag dingen met vrienden doen of bezig zijn met hun favoriete sport. 

Voor sommige jongeren is dit niet het geval. Zij hebben zo’n belangrijke taak in het huishouden dat ze onmisbaar zijn. Ze zorgen voor de ouders of broertjes of zusjes. Hier hebben zij een emotionele band mee, waardoor ze zich 24 uur per dag verantwoordelijk voelen. De taken die de meeste jongeren 1x per week doen, doen deze jonge zorgers minstens 8 uur per week. Jonge zorgers hebben geen tijd meer om echt kind te zijn en moeten heel snel volwassen worden. Ze hebben niet zelf voor deze taak gekozen en kunnen hun taak ook niet zomaar stopzetten.  

Voor jongeren is het vaak niet duidelijk of ze helpen in het huishouden of echt zorgen voor een familielid. Het kan voor jongeren van groot belang zijn dat ze weten of ze een jonge zorger zijn. Zodat ze hulp van andere jongeren of experts kunnen krijgen.

Denk jij dat je ondersteuning nodig hebt? Onder het kopje algemene informatie vind je de signalen die je als jonge mantelzorger kan herkennen. Als je hulp zoekt en een contactpersoon zoekt, kan je die vinden onder het kopje zorgen voor zorgers.

Signalen

De meeste jonge mantelzorgers willen niks laten merken van hun zorgen. Het kan zijn dat zij zich schamen of dat zij andere niet met hun problemen willen opzadelen. Hierdoor komt het vaak voor dat jongeren niet op tijd hulp krijgen en dat ze op latere leeftijd psychische problemen krijgen. 

Signalen voor kinderen van 4 tot 12 jaar.
Signalen voor jongeren van 12 tot 24 jaar.